У видавництві “Springer” вийшла друком наукова монографія “Solitons in Extended Ferromagnetic Nanosystems Based on Iron and Nickel: Quantum, Thermodynamic, and Structural Effects”. Книга написана на основі оригінальних наукових результатів, отриманих авторами на протязі останніх років у галузі фізики наномасштабних феромагнітних систем. Це робить видання слушним та своєчасним, таким, що віддзеркалює сучасний стан проблеми. Приведені у книзі положення будуть цікавими та корисними як науковцям, так і фахівцям, які спеціалізуються у галузі розробки та впровадження сучасних нанотехнологій. Крім того, викладений матеріал може бути використаний при підготовці нових спеціальних курсів для бакалаврів та магістрів профільних вишів.

Монографія складається із п’яти частин:

  • Вступ
  • Квантові ефекти в доменній стінці смугового магнітного домену, яка містить солітони типу “kink” у вигляді вертикальних блохівськіх ліній.
  • Термодинамічні властивості циліндричного феромагнітного нанодроту, який містить солітон типу “kink” у вигляді поперечної доменної стінки.
  • Магнетокалорічний ефект у циліндричному феромагнітному нанодроті, який містить солітон типу “kink” у вигляді поперечної доменної стінки.
  • Циліндричний феромагнітний нанодріт, який містить точковий солітон у вигляді Блохової точки.

Результати наведені в книзі мають фундаментальний характер та сприяють вирішенню ряду практичних задач в обчислювальній техніці, квантовій інформатиці, біо та нано – медицині, зеленій енергетиці тощо.

Авторами монографії є: провідний науковий співробітник Інституту Металофізики ім. Г. В. Курдюмова НАН України, д.ф.–м.н. Шевченко Андрій Борисович;

завідувач відділом Діагностики мезоскопічних систем Технічного центру НАН України, д.т.н., с.н.с., Барабаш Максим Юрійович;

Перший заступник директора Заступник директора з наукової роботи Навчально-наукового Інституту матеріалознавства та зварювання імені Є.О. Патона Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», професор кафедри Високотемпературних матеріалів та порошкової металургії, д.т.н., професор, Мініцький Анатолій Вячеславович;

Доцент кафедри Органічної хімії та технології органічних речовин, Хіміко-технологічного факультету, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», доцент, к.х.н., Кушко Андрій Олегович.